top of page

Gayrimenkul Gelir Vergisi Beyannamesi hakkında bir iki ipucu:

1.       Konut kira gelirinde istisna durumu nedir?

Konut olarak kiraya verilen gayrimenkul (ler)den 2023 yılında 21 bin liradan daha az kira alındıysa beyanname vermeye gerek yoktur.

Ancak yıllık kira geliri, bu tutarı aşıyorsa aşan kısmın gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor.

Ayrıca birden fazla konuttan kira geliri elde ediliyorsa, kira gelirlerinin toplamından istisna tutarı düşülür. 

Aynı konuta, birden fazla kişinin sahip olması (eşler dahil) durumunda, kira alan her bir kişi ayrı ayrı beyanname vereceği için istisnadan da ayrı ayrı yararlanabilirler. 

2.       Kira gelirinden düşülebilecek giderlere ilişkin iki farklı yöntem var…

Giderler için “götürü gider” ve “gerçek gider” olmak üzere iki farklı yöntem belirlenmiştir. Ancak götürü gider yöntemini seçtiğimiz durumunda, iki yıl geçtikten sonra gerçek gider usulüne geçebilirsiniz.

3.       Hangisi daha avantajlı? Götürü gider mi gerçek gider mi?

Birçok kişi götürü gider yöntemini kullanmayı tercih ediyor. Çünkü Kira gelirlerini beyan ederken, gelirin yüzde 15’ni hiçbir belgeye ihtiyaç duymadan gider olarak düşebiliyorlar.

Gerçek gider yöntemini tercih ettiğiniz zaman ise; konut ile ilgili yaptığınız giderlerin belgeye dayandırılması gerekiyor.

 

Örneğin; Kiraya verdiğiniz eve boya, badana, tamir, bakım gibi masraf yapmışsanız; özellikle krediyle alıp kiraya verdiğiniz bir konut söz konusu ise ayrıca evinizi kiraya verip kendiniz kirada oturuyorsanız; gerçek giderin, götürü gidere oranla daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.

Beyanname verirken göz önünde bulundurmanız gereken daha birçok durum olabilir, lütfen bunun için bir mali müşavire danışın…

 

Geçen gün bir konuda da çok sayıda soru geldi;

 

  • Kira ödemeleri bankadan mı yapılmalı?

İş yeri kiralamalarında ödemeler mal sahibinin banka hesabına veya PTT aracılığıyla yapılmalı.

Konut kiralarında ise bir limit var, her bir konut için 500 lira.  Bunun üzerindeki ödemeler mal sahibinin banka hesabına yatırılmalı.

  • Eğer Banka aracılığıyla ödemezsek ne olur?

Bu durum tespit edildiğinde hem kiracı hem de mal sahibi hakkında ayrı ayrı ceza kesilir.

Unutmayın lütfen beyanname vermek için son gün 31.03.2024

www.gib.gov.tr adresi üzerinden "Hazır Beyan Sistemi" ne giriş yapabilirsiniz. bu şekilde kira beyanlarınızı verebilirsiniz.


4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page